Propady na trzích přejí zlatu a stříbru

15.10.2014 12:52

Série velkých výprodejů na akciových trzích a je důsledkem obav, zda akciové trhy mohou dosahovat nových rekordů. Velmi špatné údaje z globální ekonomiky vzbuzují obavy investorů. Uplynulých dvou týdnech jsme zažili velké výprodeje na akciových indexech, kdy místo běžných denních pohybů 50 až 100 bodů v srdci nové trhy pohybovaly od 200 až 300 bodů za den.

 

Rostou obavy, zda svět nestojí na počátku nové globální krize, nebo nové globální recese. Riziko se již promítlo, například do řeckého akciového indexu, který klesl až 10 %. Tato situace prospívá drahým kovům

 

Poté, co byly ve středu zveřejněny nepříznivé údaje z americké ekonomiky, cena zlata otestovala hranici 1.250 USD za trojskou unci. Přitom ještě nedávno se podívala krátkodobě pod hranici 1.200 USD za trojskou unci. Také cena stříbra, která nedávno byla pod 17 USD za trojskou unci, se dostala téměř k hranici 18 dolarům za unci.

 

Ceny zlata i cena stříbra jsou již několik let v sestupném trendu. Zkušení investoři v takovou situaci samozřejmě vítají - nakoupit zlato a stříbro lze levně. Jestliže by opravdu došlo k dalším masivním výprodejům, a pozitivní sentiment byl definitivně vymazán z trhů, problémy reálné ekonomiky by centrální banky zkoušely nepochybně řešit opět novým novým tiskem peněz.

 

Že by se ani tentokrát nově vytištěné peníze ne promítly v růstu inflace, a to není příliš reálné. Lze proto očekávat, vyšel peníze, které by se uvolnili z akciových trhů, by se opět přelezli do Kozlova. Uvozovky přístavu bezpečí uvozovky, jakým je zlatou a Stříbro.

 

Uvidíme, jaké fundamenty převáží.

Zpět